Mikroinlärning
Mikroinlärning är en effektiv metod för att säkerställa långsiktig kunskap och minneshållning. Detta bygger på teorier som Hermann Ebbinghaus’ glömskekurva, som visar att vi snabbt glömmer ny information om vi inte repeterar eller använder den. Enligt hans forskning kan så mycket som 70–80% av ny information vara bortglömd inom en vecka utan repetition. Ju mer vi återbesöker och tillämpar informationen, desto starkare blir minnet.
Ebbinghaus’ teori får stöd från modern utbildningsforskning, bland annat från National Training Laboratories. Deras forskning visar att traditionella föreläsningar bara ger en retention på 5–10% efter en vecka, medan aktivt lärande, där man tillämpar kunskapen direkt, kan ge en retention på 75–90%. Detta innebär att i en typisk endagskurs, där deltagarna främst lyssnar, kommer det mesta av informationen att vara bortglömd inom några dagar om de inte får möjlighet att repetera eller använda kunskapen.
Mikroinlärning löser detta genom att dela upp lärandet i små, hanterbara delar som återupprepas dagligen. Detta stärker minnet och gör att informationen lättare kan tillämpas direkt i arbetet. Genom att skapa en koppling mellan teori och praktik varje dag behålls kunskapen över tid.
